Project

Zon voor Asbest

Cover image
Dit is een project van:
Op 17 mei 2018 is de aftrap verricht voor het project "Zon voor Asbest". Door de samenwerking van Peel Energie en Leudal Energie is het mogelijk om een start te maken met het saneren van 6200 m2 asbest op daken van agrarische bedrijven in de gemeente Peel en Maas en Leudal.

Het project ligt aan de Boerderijweg in Neer en Karissendijk in Egchel. In totaal doen zeven agrarische bedrijven mee aan deze pilot. Na het verwijderen van de asbest zullen er in totaal 6300 zonnepanelen geplaatst worden. Wethouder Paul Sanders, verantwoordelijk voor duurzaamheid, verrichtte de aftrap door een stuk asbest te verwijderen van de koestal op de Karissendijk 14, natuurlijk volgens de voorschriften asbestverwijdering en met voldoende veiligheidsmaatregelen.

Het project Zon voor Asbest aan de Boerderijweg kent meerdere doelen:
- de asbestsanering wordt terugbetaald door met behulp van zonnepanelen opgewekte stroom,
- het opgewekte vermogen op de daken (1.620 MW per jaar aan groene energie) is beschikbaar voor gemeente Leudal en gemeente Peel en Maas,
- de start van de asbestsanering waarvan het laatste asbestdak in 2024 verwijderd moet zijn.

Alle asbesthoudende daken moeten in 2024 gesaneerd zijn, dat heeft de Tweede Kamer vastgelegd. Door de samenwerking van Peel Energie met Leudal Energie is een uniek project tot stand gekomen over de gemeentegrenzen heen. Volgens de planning zijn de daken eind juli 2018 asbestvrij en kunnen er daarna zonnepanelen geplaatst worden.
Aangemaakt op: 21-02-2019 15:27 Bijgewerkt op: 29-04-2019 11:22