Project

Studentenonderzoek Peel en Maas energieneutraal

Cover image
Dit is een project van:
De Gemeente Peel en Maas, Coöperatie Peel Energie en middelbare school het Bouwens hebben gezamelijk aan een groot aantal studenten van de Technische Universiteit Eindhoven de vraag voorgelegd: Hoe kunnen we onze gemeente in 2030 energieneutraal maken? De gemeente Peel en Maas wil de uitslagen gebruiken in hun Duurzaamheidsvisie 2030.


Door de studenten is, vanaf de aftrap in februari 2018, onderzoek gedaan bij een aantal ondernemers die al bezig zijn met energietransitie, zoals geothermie, wind- en zonne-energie. Wat is er noodzakelijk en wat is mogelijk, wat zijn de verbruiken binnen de gemeentegrenzen en hoe zijn deze verdeeld?

Het eindrapport van de TUE studenten is op 18 juni gepresenteerd in het Huis van de Gemeente en op het Bouwens voor aankomend studenten.


Kort samengevat blijkt het energieneutraal maken van een gemeente veel complexer te zijn dan verwacht. Niet alleen op financieel vlak, maar ook als plattelandsgemeente met veel glastuinbouw. Het gasverbruik is enorm hoog en kan door de veel duurdere alternatieven voorlopig moeilijk vervangen worden. Opslaan van energie en transport via netwerken voor een stabiele levering bij alle klanten moet nog verfijnd worden.

De gemeente, ondernemers, particulieren en coöperatie Peel Energie moeten samen aan de slag om de weg naar de Duurzaamheidsvisie 2030-2050 te realiseren. Samen omdenken en samen hieraan werken.
Aangemaakt op: 21-02-2019 12:10 Bijgewerkt op: 22-02-2019 10:14