Nieuwsbericht

Uitdaging voor het Bouwens: ontwerp een fietsbrug

07-02-2019 16:03
Partner:
Pijler:
Stel je eens voor. Je bent civieltechnisch ontwerper en je mag een fietsbrug over de Noordervaart ontwerpen, in opdracht van Windpark Egchelse Heide. Hoe gaat die eruit zien?

Leerlingen van het Bouwens van der Boijecollege zijn aan de slag gegaan met deze uitdaging. Langs de Snepheiderbeek en het Kanaal van Deurne fietsen veel recreanten, maar om aan de overzijde van de Noordervaart te komen, moeten zij een heel stuk omfietsen via rotonde ‘de Stoep’ in Meijel. Met de komst van een fietsbrug wordt een doorgaande fietsroute gecreëerd.

Van de leerlingen wordt verwacht dat ze de huidige situatie analyseren en inventariseren aan welke eisen de nieuwe brug moet voldoen. Daarna maken ze drie schetsen, waarvan er een wordt uitgewerkt in een definitief ontwerp. Hiervan maken de leerlingen een technische tekening en uiteindelijk een schaalmodel van 1:10. De leerlingen krijgen bij de opdracht begeleiding van civiel ingenieur Stan Reinders van Green Trust, partner van Windpark Egchelse Heide.

Deze opdracht is een samenwerking tussen Windpark Egchelse Heide en het Bouwens van der Boijecollege. De fietsbrug is een voorbeeld van een project dat eventueel gerealiseerd zou kunnen worden met ondersteuning van het Windparkfonds. Als het Windpark Egchelse Heide is gerealiseerd, komt er jaarlijks een substantieel bedrag beschikbaar voor het starten en/of ondersteunen van duurzame projecten in de gemeente Peel en Maas. Zo worden de lusten en de lasten van het nieuwe windpark gedeeld met de omgeving.
Cover image